Агнешката плешка с пресни картофки 100 лева за Великден

По-малко от месец преди Великден търговци ударно вдигнаха цената на българското агнешко месо. Пресните картофки пък се появиха на пазар срещу 12 лв. килото.

В пловдивската търговска верига „Лекси“ килограм охладен агнешки бут струваше вчера 31 лв., а плешката 29, пише „Марица“.

Така класиката в жанра за Великден – печена агнешка плешка с пресни картофки удря категорично 100-те лева. 75 лева за 2,5-килограмова плешка, 25 лева за две кила картофки – 100. Без да броим маслото и подправките.

По последни данни на Министерство на земеделието, цените на едро на агнешкото в Пловдив са следните: за цяло агне – 21,20 лв./кг, за бут-22,25 лв./кг, а за плешка – 21,75 лв./кг.

В специализирани месарски магазини цяло агне се предлага на дребно за 21,85 лв./кг, плешката струва 21,45 лв./кг, а бутът струва 22,85 лв./кг. В сравнение с миналата година цените на агнешкото са завишени между 5 и 10 лв.

В някои големи търговски обекти се предлага и вносно замразено агнешко. За момента няма внос от Нова Зеландия както преди години, но пък има от Испания и Гърция.

Цената на замразени агнешки гърди от Иберийския полуостров е 19,99 лв./кг, а опаковка от почти 2 кг излиза 35 лв. Гръцки са замразените агнешки глави, които са с цена 4,50 лв./кг.

По-голяма търговия с агнета се върти в интернет. Цената на живото тегло варира от 10 до 12 лв./кг, а животните, които се предлагат, тежат между 15 и 30 кг.

Като се махне кожа, дреболии и др., които са около 7 кг., остава рандеман с приблизителна цена 20 лв./кг, така че е по-изгодно да се купи месо на място от фермата, отколкото в магазина.

Цената на пресния картоф е по-висока, защото сега започва да излиза на пазара обясняват производителите. От Комисията по стоковите борси и тържища казват, че тези цени между 8 и 12 лева за килограм ще се запазят, докато не започне масовото предлагане.

При обикновените картофи цената е около 1,16 лева за килограм или с над 20 стотинки повече от миналата година, съобщи bTV.

На пазара в столичния квартал “Люлин” картофките срещу 12 лева са непосилни за Дарина. “Може би ще започне с такава цена, но след това ще спадне цената според търсенето”, надява се тя.

На щанда на Атанас Дюлгеров пресните картофи струват почти 10 лева. “Нормално е за пресния картоф да е такава цената, защото има повече труд, отглежда се в оранжерия, завива се”, казва търговецът.

Поевтиняване може да се очаква до два месеца, казват производителите.

“Пресният картоф сега започва да излиза, да го вадят и цената по пазарите върви между 8-9 лева на килограм“, каза производителят Александър Николов.

“Винаги, когато излиза пресният картоф е с пъти над цената, която е характерна за продукта. Реалната цена е каквато и на стария – 1,16 лева за килограм на едро или около 1,25-1,30 лева за килограм на дребно”, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Производството на храни у нас намалява, а вносът расте. Това е една от причините за инфлацията според Асоциация „Активни потребители“.

“Как може да има ниски цени, като няма продукция. Ако не се предприемат дългосрочни политики за стимулиране на родното производство, нищо добро не ни чака”, каза изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Четете още

Избор на редактора