АЕЦ „Козлодуй“ ще купува старо оборудване от площадката на АЕЦ „Белене“

Национална електрическа компания (НЕК) ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от старото оборудване, което е на строителната площадка на АЕЦ „Белене“. Това реши  Министерският съвет на заседанието си днес.
Става въпрос за филтри, вентилатори и  агрегати, които са от съществено значение за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Стойността на въпросното оборудване е близо 8 млн. евро, а продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне между двете дружества.
Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, според който началната цена за продажбата се определя от независим оценител, след решение на МС.
Изпълнението на програмите за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ изисква доставка на резервни части за ремонт или на ново оборудване. Наличното на площадката на АЕЦ „Белене“ оборудване е аналогично с това в АЕЦ „Козлодуй“ и позволява взаимната им замяна. Решението ще спести на АЕЦ „Козлодуй“ време и разходи за допълнителни изследвания и адаптиране към съществуващите системи.
През месец май, в комисията по енергетика на парламента, енергийният министър Александър Николов заяви, че е сформирана работна група за анализ на всички опции дали и от къде можем да зареждаме с друго ядрено гориво, освен руско и да осъществяваме ремонт и поддръжка на атомната ни централа. Той увери обаче, че няма да затворим вратата на Русия за снабдяването на АЕЦ „Козлодуй“ с ядрено гориво, тъй като има критични дейности, които зависят от руски компании.

Четете още

Избор на редактора