Айсехел Руфи представи дейността на ИТС на Инвестиционен форум в Истанбул

Изпълнителният директор на „Индустриални терени и складове“ ЕАД /ИТС/ Айсехел Руфи представи пред потенциални партньори дейността на дружеството по време на Инвестиционна конференция в Истанбул, организирана в периода от 25.01.2023 г. до 27.01.2023 г.  Форумът за „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация“ се реализира от Българската агенция за инвестиции.

На бизнес срещите по време на форума изпълнителният директор на ИТС ЕАД представи възможностите за реализация на инвестиционни намерения в двете бази на „Индустриални терени и складове“ ЕАД, свързани със складова, производствена и логистична дейност. Акцент на разговорите на г-жа Руфи беше популяризирането на индустриалната зона в Свиленград, която е част от активите и се управлява от екипа на ИТС ЕАД от 3 години. Зоната е със стратегическо местоположение на две граници – с Турция и Гърция.

Форумът в Истанбул премина при мащабен интерес от страна на турския бизнес, като присъстваха над 400 предприемачи и представители на различни компании и институции.

Официални гости на конференцията от българска страна бяха Александър Пулев, Министър на иновациите и растежа, д-р Асен Меджидиев, Министър на здравеопазването,  д-р Илин Димитров, Министър на туризма, Н.Пр. Ангел Чолаков, посланик на България в Турция. Министър Пулев отбеляза положителната тенденция за нарастване на стокообмена между двете държави, който за периода януари–ноември 2022г. е в размер на около 7 млрд. евро. Така Турция се позиционира сред първите пет външнотърговски партньори на България. В състава на нашата делегация участваха представители на местната власт, български бизнесмени и турски компании, инвестирали в страната ни като: „Алкомет“ АД, „Теклас-България ЕАД“, „САРК БЪЛГАРИЯ АД“, „Одело България ЕООД“, „Аркомат България“.

Изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация пред представителите на турския бизнес и подчерта големия потенциал на стратегическото разположение на двете държави. Като преимущества на страната той изтъкна квалифицираните специалисти и насърчителните мерки, предоставяни от държавата. Г-н Богданов представи и две от най-иновативните компании, които оперират на българския пазар : „ Ендуросат АД ” и „Дронамикс АД”. Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД , определи България за една от най-добрите дестинации за инвестиране, той посъветва турските предприемачи, присъстващи на форума и проявяващи интерес към развиване на бизнес в България, да работят директно с държавните органи.

В първия ден от форума бяха организирани и двустранни срещи за обсъждане на възможностите за сътрудничество между България и Турция в различни сектори.

Освен представяне възможностите за инвестиране в България, събитието имаше за цел и да се   споделят успешни примери на турски компании, решили да разширят производството си в нашата страна. Сред турските инвеститори, които представиха своята дейност на форума, бяха Холдинг Sarkuysan A.S. (най-големият производител на мед в южната ни съседка, който оперира в България под името „Сарк България“. Холдингът има производствени мощности в гр. Шумен от 2017 г.), Ferco Çelik A.Ş., компания за търговия и производство на продукти от неръждаема стомана; Farba Otomotiv A.Ş., компания за производство на фарове и светлинни системи за автомобили.

През втория ден от конференцията българската правителствена и бизнес делегация посетиха две от най – добре развитите индустриални зони в района на гр. Истанбул. Г-н Богданов и Шенол Телли, председател на Управителния съвет на индустриалната зона „Бирлик“ подписаха Меморандум за сътрудничество, чрез който се създават предпоставки за оптимизиране на процеса по привличане на инвестиции в сферата на производството и услугите, както и за обмяна на добри практики. Меморандум за сътрудничество бе подписан и при посещението на специализираната индустриална зона за производство на автомобилни части (ТOSB) и Асоциация на производителите на автомобилни части и компоненти (TAYSAD) между Алберт Сайдам, председател на борда на директорите на TAYSAD и Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ.

Четете още

Избор на редактора