Активните ковид случаи спаднаха, заразени са 16,35% от тестваните

17 405 са активните случаи на коронавирус у нас, след като за последното денонощие КОВИД-19 са преборили 10 010. Новозаразените са 842 от общо направени 5149 теста (16,35% положителни). Един човек с COVID-19 е починал, а 76 са постъпили в болница за 24 часа. Това показват данните в Единния информационен портал.

Общо 440 души са хоспитализирани, от тях 37 в интензивни отделения. През последното денонощие са поставени 2548 дози ваксина.

Съветникът по здравни въпроси на Столична община проф. Тодор Кантарджиев коментира пред БНТ, че най-разпространеният щам на вирус в момента протича много по-леко, но не бива да се неглижира разпространението му. Експертът призова хората да са внимателни и към бактериалните инфекции.

„Възрастните, хората с придружаващи заболявания е редно да си направят втори бустер, 7 000 души вече са го направили през последната седмица“, каза Кантарджиев.

Той разясни, че у нас се очаква през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу най-разпространеният в момента вариант BA.5, като Кантарджиев уточни, че тя няма да се прилага като първа доза.

Четете още

Избор на редактора