Ананд и Хоу Ифан започнаха с победи в Дубай

Бившите световни шампиони Виши Ананд и Хоу Ифан постигнаха победи и техният отбор Ganges Grandmasters спечели първия си мач на  Global Chess League 2023 в Дубай.  

Арександър Гришчук е другият герой на деня, печелейки с черните, за да донесе малко вероятна победа на UpGrad Mumba Masters. 

Global Chess League е отборен бърз турнир, организиран от индийската компания Tech Mahindra и FIDE, който се провежда в ОАЕ.

Форматът е едновременно познат и необичаен. Шест отбора от по шест играчи играят един срещу друг два пъти в продължение на 10 кръга, преди първите двама да се състезават във финален мач. Контролът на времето е бързи 15 минути с 10 секунди добавяне на ход, а целта е да спечелите мач и да спечелите 3 точки за мач (1 за равенство, нито една за загуба).

Интересното в отделните игри е, че се дават 3 точки за победа с белите, но 4 за победа с черните, така че мачовете, които завършват с „равен резултат“, ще бъдат спечелени от отбора, който е имал черните фигури.

Най-интересната подробност е как са съставени отборите, като всеки отбор от шест души включва по един играч „икона“. Сред тях е световният номер 1 Магнус Карлсен.

Резултати от първия ден:

Triveni Continental Kings (с икона Левон Аронян) – UpGrad Mumba Masters (Максим Вашие-Лаграв) 8:7, Ganges Grandmasters (Вишванатан Ананд) – Chingari Gulf Titans (Ян-Кшиштоф Дуда ) 10:4,

Четете още

Избор на редактора