Анна Музичук води при жените на турнира в Дъглас

Украинката Анна Музичук е едноличен лидер след шестия кръг на силния турнир FIDE Grand Swiss 2023 , който се играе на остров Ман.

Музичук победи Бибисара Асаубаева, която водеше след петия кръг, след грешна стъпка на по-младата й опонентка в равен, но труден ендшпил с дама. На половин точка от украинката изостават Александра Горячкина и Антоанета Стефанова , както и Вайшали Рамешбабу и Асаубаева.

Днес е почивен ден, а в сряда Анна Музичук ще има черните фигури срещу Горячкина. Асаубаева ще има бели срещу Вайшали, докато Мария Музичук, която е на точка зад сестра си, се изправя срещу Стефанова.

При мъжете 8 гросмайстори с актив от 4.5 точки са в групата, която е в челото на класирането. В шестия кръг Хикару Накамура и Андрей Есипенко водиха остра битка, но партията завърши с вечен шах. Гросмайсторите Фабиано Каруана, Видит Гуджрати, Явохир Синдаров, Александър Предке и Радослав Войташек спечелиха своите партии, за да се присъединят към водещата група, докато гросмайсторът Арджун Еригаиси остана в групата след равенство.

Българският участник Иван Чепаринов е 33-ти във временното класиране с 3.5 точки.

Първият и вторият в турнира се класират за Турнира на претендентите за световната титла в Торонто през 2024. Състезанието в Канада ще излъчи шахматиста, който ще спори за световната титла със сегашния шампион на планетата Дин Лижен.

Четете още

Избор на редактора