Антибългарите в Северна Македония беснеят, псуват Европа и готвят блокади

Противници на френското предложение за старт на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония организират блокади на няколко ключови места в страната, съобщи БГНЕС.

Между 13:00 и 14:00 ч. местно време се очаква да бъдат блокирани сградата на правителството, както и магистралите Щип-Велес, Струмица-Радовиш и Плетвар-Прилеп.

Организатори на протестите и блокадите са ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и крайнолявата проруска формация „Левица“ на Димитър Апасиев. Според тях приемането на френското предложение ще означава „Българизация на Македония“.

Това ще бъде седмият протест в страната. По време на снощния Християн Мицкоски категорично се противопостави на вписването на българите в Конституцията.

„Мога да ви уверя, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени. Македонската общественост трябва да е сигурна, че каквото и да се случи с това национално предателство и бедствие, което се готви да извърши правителството на СДСМ и ДСИ, ВМРО-ДПМНЕ в парламента няма да го приеме – каза Мицкоски. – За това са нужни 80 депутати, бъдете сигурни, че те нямат тези 80 депутати и това трябва да е ясно на всички както в Македония, така и извън нея”.

Както и при предишните протести така и при тези в четвъртък вечер основните скандирания бяха срещу България. Всички говорители на официалната трибуна наричаха България фашистка, а със същите епитети бе определяна и Европа.

Френският президент Макрон припомни, че Северна Македония се намира пред ключов момент от своята история. „Остава вие да се определите. Силата да промените хода на историята сега е във ваши ръце. Няма да кажа, че този договор е съвършен, но той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки договор, така и този, се основава на компромиси и на баланс. Този договор не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е съставна част от вашата идентичност”, се казва още в писмото.

Пред „Гласът на Америка“ и говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс подчерта, че Вашингтон мощно подкрепя евроинтеграцията на РСМ.

Четете още

Избор на редактора