Антикорупционният закон влиза в парламента утре

Законопроектът, който разделя на две Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), влиза за обсъждане в Народното събрание утре. Разглеждането му е включено като първа точка в дневния ред на Комисията по конституционни и правни въпроси. Заседанието е с начален час 14.30.

Проектът, който беше чакан от шест месеца. Той е подготвен от “Продължаваме Промяната”. Като вносители са се подписали всички депутати от парламентарната група, като именно това изненада коалиционните им партньори от “Демократична България” и БСП поради факта, че не са го внесли заедно. Въпреки това обявиха, че ще го подкрепят, но между първо и второ четене ще направят съществени предложения, уточнява „24 часа“.

Новото и най-същественото в проекта е въвеждането на фигурата на разследващите инспектори. От заключителните разпоредби става ясно, че на тях ще бъде поверено разследването на изключително много престъпления, включително трафик на хора със замесени длъжностни лица, някои свързани с изборните права и данъчните престъпления, подкупите във всички разновидности.

Четете още

Избор на редактора