Цонева: БСП трябва да посочат премиер и програма

Премиерът, условията, програмата и времевата рамка оттук нататък трябва да бъдат поставени на масата от мандатоносителя, а това е БСП. Така Антоанета Цонева от ДБ коментира пред Нова решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

Тя посочи, че сега от БСП трябва да препотвърдят своите заявки, че ще бъде излъчен премиер от най-голямата политическата партия – ПП, и че ще заложат на програмата, съставена от трите формации (б.р. ПП, БСП и ДБ) за първия проучвателен мандат.

Цонева каза още, че не е изненадана, че мандатът е отишъл при БСП.

„Вариантите бяха или ние, или БСП. От този момент нататък нашата позиция е, че ние оставаме  в режим на диалог с формациите, с които бяхме в коалиция до момента”, анализира тя.

По думите ѝ третият мандат е кризисен и не е уместно „да се задълбава в разделителните линии“.

„Стилът на тези преговори, изходните точки, условията, предусловията – оттук нататък всичко е в ръцете на мандатоносителя БСП как ще успеят да разгърнат тази колода от различни възможности, така че да постигнат съгласие“, каза Антоанета Цонева.

Депутатът подчерта, че според ДБ е уместно да се търси управление до началото на 2024 г.

„За нас като политическа сила е важна да се случи дълбоката евроинтеграция на България – приемане на еврото и влизане в Шенген”, заяви Антоанета Цонева.

Четете още

Избор на редактора