Арестуваната суперяхта на олигарха Пумпянски първа отива на търг

Суперяхтата „Аксиома“, доскоро притежание на олигарха и собственик на стоманодобивната компания ТМК Дмитрий Пумпянски, бе обявена на търг с решение на гибралтарския съд. Парите от продажбата ще получи американската банка JP Morgan – кредитор на руския милиардер, съобщи БиБиСи.

Кът за отдих след цамбуркане.

След руското нахлуване в Украйна западните страни въведоха санкции срещу приближените на Путин руски олигарси и чиновници. Няколко от яхтите на свръхбогаташите бяха незабавно арестувани, но досега никоя от тях още не е обявявяна на търг. Няколкоетажното бижу на стоманения магнат Пумпянски е първото в редицата.

Кът за отдих след обилна закуска.

Пазарната стойност на 72,5-метровата „Аксиома“ е 75 милиона долара, но се предполага, че яхтата ще се продаде по-евтино. Аукционът е определен за вторник, а JP Morgan ще бъдат доволни и на тройно по-ниска цена. Банката успяла да убеди съда в Гибралтар да продаде лодката, за да бъде погасен дългът на Пумпянски към нея – 20 милиона долара.

Кът за употреба на хайвер и водка.

„Aксиома“ е построена през 2013 г. и първоначалното й име беше Red Square („Червения площад“). Пумпянски, когато не се забавляваше на борда й с верни другари и другарки, я даваше под наем на всеки желаещ за 549 000 евро на седмица.

Кът за сън и тихи игри.

Дмитрий Пумпянски попадна под тройната санкция на Европейския съюз, Великобритания и Щатите. Той веднага напусна съвета на директорите на Тръбно-металургичната компания (ТМК). Същото направиха повечето санкционирани руски милиардери.

Не може и без вътрешен бар, естествено.

Активисти от целия свят призовават властите на страните, арестували яхти на олигарси, да ги продадат скоростно, а парите да предоставят на фондове за подкрепа на над 6-те милиона бежанци, напуснали Украйна заради руските бомбардировки и окупацията.

Още повече, че съхраняването и поддръжката на яхтите струват стотици хиляди евро, но за тях вече не плащат олигарсите на Путин, а западните данъкоплатци.

Четете още

Избор на редактора