Арестуваха общински шеф в Несебър за купуване на гласове

Висш служител в Община Несебър е задържан по сигнал за изборна търговия, съобщават от прокуратурата в Бургас.

По време на разследването за купуване на гласове са установени суми от над 180 000 евро и 20 000 лева.

„Акцията в Несебър е безпрецедентна. За пръв път, съвместно с прокуратурата, достигнахме до най-високото ниво – на човек, който е организирал цялата схема за купуване на гласове“. Това обяви на извънредният брифинг пред Съдебната палата на Бургас директорът на ОД на МВР старши комисар Емил Павлов.

От думите му стана ясно, че работата по случая продължава и не е изключено да има и други задържани – т.нар. дилъри на гласове, за които според прокуратурата и полицията си били предназначени откритите 180 хил. евро и 20 хил.лева.

От пресцентъра на държавното обвинение разпространиха и снимки от вчерашната акция, които показват, че парите са били държани в сейф за оръжия в дома на задържания. Той работел на ръководна позиция в общинска администрация.

„Все още сме в начален етап на разследването. Образувано е досъдебно производство за имотна облага за гласуване за определен кандидат. Извършват се издирвателни мероприятия за други съучастници“, каза от своя страна районният прокурор на Бургас Мария Маркова. Тя уточни, че още не е взето решение за удължаване на мярката за неотклонение на задържаното лице. Претърсени са 3 адреса в Бургас и 1 в Равда.

Предстои да се уточни дали въпросното лице може да докаже произхода на парите.

Според прокуратурата вече имало достатъчно доказателства и кой ги е предоставил за схемата за купуване на гласове.

„Говорим за хората, които финансират и осигуряват средствата за организаторите на купуване на гласове. Процесът е сложен. Работим във всички посоки. Със сигурност на по-късен етап ще има задържани лица. Имаме насока кой осигурява средствата, но ако изложим подробности, може да е пречка за разследването“, допълни старши комисар Емил Павлов.

Четете още

Избор на редактора