Археолози откриха в коя църква е погребан Свети Никола

Изследователите знаеха, че тялото на Св. Никола е погребано в църква от IV век сл.н.е. в турската провинция Анталия, но не и конкретното място.

Улики, събрани по време на нови разкопки на църква, включително сходството на сградата с църквата на Божи гроб в Йерусалим и фреска с Исус, намекват къде точно е било положено тялото на светеца.

Това е църквата „Свети Никола“ на южното крайбрежие на Турция, в съвременният град Демре.

Тя построена през 520 г. сл.н.е. върху по-стара църква, където християнският светец е служил като епископ. Тогава известен като Мира, градът е бил място за поклонение след смъртта на Св.Никола през 343 г. сл.н.е.

Фактът, че раздавал наследеното си богатство анонимно на бедните, в крайна сметка довело до легендата за свети Никола като Дядо Коледа.

Миналата седмица Осман Еравшар, председател на Регионалния съвет за опазване на културното наследство на Анталия, обяви откриването на мястото на гробницата на свети Никола в основата на фреска на Исус.

Еравшар отбелязва, че настоящите разкопки са разкрили „пода, върху който са стъпвали краката на свети Никола“ от старата църква. „Това е изключително важно откритие, първата находка от този период“, казва археологът.

По думите на Еравшар първоначалният гроб на свети Никола също е открит. Археологът смята, че „саркофагът му трябва да е бил поставен на специално място и това е частта с три апсиди, покрити с купол.

Там открихме фреската, изобразяваща сцената, в която Исус държи Библия в лявата си ръка и прави знак за благословия с дясната“. Мраморна подова плоча с гръцките думи „като благодат“ бележи точния му гроб.

Четете още

Избор на редактора