Асен Василев: България е богата, но е пробита като лейка

„Държавата не само че не е на пауза, а се видя, че по време на войната в Украйна, която доведе до енергийна криза, до инфлационна криза, България успя да порасне с 3,9% – такова нещо през последните 15 години не помним“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

„Това показва, че България е богата страна. Индустрията се справи. Ако бяхме приели истински бюджет, който да продължи вдигането на минималната заплата, сега те щяха да изпреварват инфлацията“, добави той.

„Докато бях министър в служебния кабинет на Радев през 2021, внесох актуализация на бюджета, която беше приета. Това позволи на бизнеса да посрещне коронавируса, случи се първото увеличение на пенсиите, дадоха се и пари за културата. Тогава в една сложна ситуация се направи програма, която позволи 2022 да започне нормално“, коментира бившият министър на финансите.

„Няма как държавата да тръгне напред, докато е пробита лейка и всичко тече. Видя се, че след нашето управление държавата не само не фалира, както се твърдеше, а имаше ръст на икономиката. Вдигнаха се пенсиите, детските градини станаха безплатни, увеличиха се заплати на медици и лекари. Освен това останахме и с дефицит 2.9%. При тежка криза направихме широка програма, без да вдигаме данъците. Индустрията ни се справи перфектно“, обясни той.

Четете още

Избор на редактора