Василев: „Промяната“ има програма за компенсации на скъпия газ

Широкомащабна програма за компенсации заради високата цена на газа е била подготвяна от икономическия екип на правителството на Кирил Петков.

Това разкри съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев по БНР. Времето да я приложат обаче не им стигнало.

Програмата беше подобна на тази с цената на електроенергията. Знаете че през месец юли тя беше толкова, колкото и през юли миналата година. За бита още не се е променила, а за бизнеса, след компенсацията, и досега цената е 250 лв. за мегаватчас.

Същото нещо може да се направи и за газа, но няма парламент за целта. Така че първото нещо, което ще направим когато има парламент, е да фиксираме достъпна цена през програмата за компенсации. За да няма притеснения. Защото се видя, че газ има, но ще го има на висока цена, защото тя е вързана с борсата в Амстердам, която няма да се успокои. Газ ще има, но държавата трябва да си влезе в ролята – да го осигури разумни цени, каза Василев.

Бившият вицепремиер запита в ефир Делян Добрев и Теменужка Петкова защо през 2019 г. са подписали договор с Газпром, в който цената да е обвързана с борсата. „Ако не беше така, тя можеше да е значително по-ниска – като на азерския. А на борсата цената скочи три пъти за година“.

Василев припомни, че бившият шеф на „Газпром“ Николай Павлов е подписал анекса към договора, с който се отказваме 2/3 от азерския газ, нанасяйки огромна щета. От това държавата ни е губела по 1 млн. лева на ден. Проверките срещу Павлов обаче потънали в прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора