Байдън отмени посещението си в Йордания

Американският президент Джо Байдън е на път към Израел, където ще направи опит да овладее конфронтацията между Израел и палестинското движение „Хамас“. Сянка върху пътуването му обаче хвърли опустошителен взрив със стотици убити в болница в Газа, която стана причина за отмяна на вторият етап от пътуването му в Йордания.

Пътуването на президента Джо Байдън до Израел е част от усилията му да намали напрежението в ескалиращата война между Израел и „Хамас“. Визитата, която първоначално беше обявена, че ще е само в Израел, предвиждаше и последваща спирка в столицата на Йордания – Аман, където Байдън трябваше да се срещне с ключови арабски и палестински лидери.

Атака срещу болница в ивицата Газа, която отне живота на стотици цивилни, обаче стана причина тази среща да бъде отменена, след като палестинският лидер Махмуд Абас оттегли участието си в знак на протест. Вината за трагедията още не е изяснена, като и двете страни в конфликта се обвиняват взаимно.

В изявление от борда на Air Force One Байдън заяви, че е „възмутен и дълбоко натъжен от експлозията и ужасната загуба на човешки животи“. Той добави, че е наредил на екипа си да събере информация за това какво точно се е случило.

Основната цел на посещението на Байдън в Израел ще бъде да се запознае с плановете за операцията в Газа, както и да изясни по какъв начин хуманитарната помощ от страните донори и международните организации ще достигне да достигне до цивилното население в Газа във възможно най-кратък срок. Лидерите на САЩ и Израел ще обсъдят и възможността за създаване на зони за безопасност за цивилното население.

Четете още

Избор на редактора