Байдън реши – кандидатира се за втори мандат в Белия дом

Президентът Джо Байдън обяви официално във вторник, че ще се кандидатира за втори мандат в Белия дом през 2024 г. Решение, което ще покаже дали американците са готови да дадат на 80-годишния демократ, който вече е най-възрастният президент на САЩ, още четири години на поста, предаде „Ройтерс“.

Байдън обяви решението си във видеоклип, пуснат от новия му предизборен екип, в който той заявява, че неговата работа е да защитава американската демокрация.

Започва с кадри от 6 януари 2021 г., когато се състоя нападение срещу Капитолия от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп.

„Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка и все още сме“, каза Байдън. „Това не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране.“

„Нека свършим тази работа. Знам, че можем“, допълни той.

Байдън описа републиканските платформи като заплахи за американската свобода, обещавайки да се бори срещу опитите за ограничаване на женското здравеопазване, съкращаване на социалното осигуряване и забрана на книги, като същевременно отправи остри критики срещу „МАГА екстремистите“.

МАГА е акронимът на политическия лозунг на Тръмп „Да направим Америка отново велика“. Бившият президент може би ще бъде опонентът на Байдън от Републиканската партия на изборите през ноември 2024 г.

През двете години, откакто пое поста от Тръмп, Байдън спечели одобрението на Конгреса за милиарди долари федерални фондове за справяне с пандемията от COVID-19 и за нова инфраструктура и постигна най-ниските нива на безработица от 1969 г. насам, но рекордно високата инфлация помрачи икономическите му постижения.

Възрастта на Байдън прави кандидатурата му за преизбиране исторически и рискован залог за Демократическата партия, която е изправена пред трудности да задържи Сената през 2024 г. и е малцинството в Камарата на представителите.

Според проучване на „Ройтерс“/“Ипсос“, публикувано на 19 април, одобрението за Байдън е едва 39%, а сред някои американци има сериозни опасения за възрастта му.

Той ще бъде на 86 години към края на евентуален втори мандат, почти 10 години над средната продължителност на живота на мъжете в САЩ.

Влизането на Байдън в надпреварата следва съобщението на Тръмп през ноември, че ще се кандидатира за втори мандат, след като загуби битката през 2020 г.

Байдън едва ли ще се сблъска с голяма конкуренция в своята партия. Никой висш демократ не е дал знак, че ще го предизвика.

Четете още

Избор на редактора