Байдън: САЩ и НАТО няма да изоставят Украйна

Съединените щати и НАТО няма да изоставят Украйна, каза днес американският президент Джо Байдън в реч по време на честването на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, Франция, през Втората световна война, предаде Ройтерс.

Байдън заяви, че Украйна, която е във война с Русия, е нападната от „тиранин, който иска да доминира“, и че демокрацията сега е изложена на по-голям риск, отколкото когато и да било след Втората световна война.

„Не се заблуждавайте, ние няма да се предадем, не може да се предадем на насилниците, това е просто немислимо. Ако го направим, свободата ще бъде потъпкана, цяла Европа ще бъде застрашена“, каза той в Колвил сюр Мер.

На 6 юни 1944 г. повече от 150 000 съюзнически войници правят десант във Франция по море и въздух, за да прогонят силите на нацистка Германия, като слизат на брега на пет плажа с имена Омаха, Джуно, Меч (Суорд), Юта и Голд.

В момент, когато на границите на Европа бушува война в Украйна, годишнината от този повратен момент във Втората световна война има особен отзвук. Тя се пада в година на много избори, включително за Европейски парламент тази седмица и в САЩ през ноември, отбелязва Ройтерс.

Критиците се опасяват, че бившият американски президент Доналд Тръмп, който ще се изправи срещу Байдън на изборите, ще намали подкрепата на САЩ за Украйна.

Говорейки на британска церемония във Вер сюр Мер по-рано днес, британският крал Чарлз Трети, облечен във военна униформа, също призова за по-голямо международно сътрудничество в борбата за мир.

„Припомняме си урока, който идва при нас отново и отново през десетилетията: свободните нации трябва да се обединят, за да се противопоставят на тиранията“, каза Чарлз, който говореше на френски и английски език.

Украинският президент Володимир Зеленски, германският канцлер Олаф Шолц и много други също ще вземат участие в деня на почитта.

Русия, която нахлу в Украйна през 2022 г., предизвиквайки най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война, обаче не е поканена.

Очаква се лидерите да приемат декларация, в която се казва, че демокрацията в Европа отново е застрашена, и се обещава да се защитават свободата и демокрацията, съобщиха двама източници за Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора