Банката за развитие: Съдействаме на прокуратурата

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще продължи да оказва пълно съдействие на Прокуратурата по образуваното досъдебно производство по договора за правно обслужване от адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, сключен в рамките на правомощията на банката на 1 юли 2021 г.

Преди два дни изтекоха съобщения за разследване на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. Тя е работила за адвокатската кантора.

Целта на договора бе да гарантира правната защита на ББР след внезапно напускане без предизвестие на началника на управление „Правно“ и още двама ключови експерти на институцията в края на юни 2021 г. Договорът с адвокатската кантора е прекратен три месеца по-късно, след назначаването на нов началник на управление „Правно“.

С помощта на наетите адвокати е спряно изплащането на обезщетения при напускане в размер на 120 хил. лв., многократно надхвърлящи стойността на правните услуги. На ББР бе оказвано ежедневно съдействие и по редица оперативни въпроси, свързани с промени в нормативната уредба, регулаторни изисквания, търговски спорове, прилагане на трудовото законодателство, производства по несъстоятелност и др.

В този период ръководството на ББР подаде към Прокуратурата, ДАНС и МВР сигнали за няколко от големите експозиции на банката. По осемте публично оповестени най-големи експозиции с общ размер над 1 млрд. лева Прокуратурата се бе самосезирала през юни 2021 г. Въпреки огромните загуби за ББР по някои от тези кредити за суми над 190 млн. лева, тази преписка е прекратена от Прокуратурата през април 2022 г.

Четете още

Избор на редактора