Батуми – мястото, където Дубай среща Лас Вегас

Искате ли да опитате грузинска кухня и вино и в същото време да се почувствате като в Лас Вегас? Тогава Батуми би бил добър изборТова е град на контрастите. И това разбира се, че е интересно. Разбира се, че е невероятно. Защото Батуми непрекъснато се променя.

Стария Батуми

Това са тесни улички, дрехи, които се сушат на въжета, опънати между прозорците, килими на балконите, котки, скрити в сянката на алеята.
Това е шумен пазар близо до автогарата, където се смесват ароматите на Грузия. Висящи парчета месо, сушена риба, ароматни подправки, гигантски дини и различни сирена. Старият Батуми е не само джамия, синагога и църкви с различни обреди. Но и къщи с падаща мазилка, порутени фасади, забравени градини, соцреалистични блокове.

Новия град

Това е оригинален, шумен град, в който се изляха гигантски пари. Изглежда като грузинска версия на Лас Вегас или Дубай в миниатюра.
Новият Батуми е бляскав и модерен, понякога дори с футуристична архитектура (Макдоналдс, Технологичен университет с виенско колело). В центъра са хотели, ресторанти, нощни клубове, казина.

И още нещо

Кулата с чача. Сградата е в близост до пристанището и е увенчана с 25-метрова кула. Известна с факта, че всеки ден в 19 часа шадраван се активира от фотоклетки и в продължение на 15 минути излива алкохолната напитка чача, наричана още грузинска водка.

Азбучната кула. Уникална, 130-метрова стоманена конструкция в близост до пристанището на Батуми, която представлява 33 букви от грузинската азбука, монтирани върху ажурна конструкция, наподобяваща спирала на ДНК.

Танцуващи фонтани. Те са на езерото Ардагани в новата част на крайморския булевард. Ежедневната прожекция обикновено започва след залез слънце около 21 часа. Фонтаните танцуват в ритъма на поп, рок и класическа музика. Това е динамичен спектакъл, съчетаващ вода, светлина, музика и лазерни ефекти.

Батуми е столица на автономната република Аджария. Какво още си струва да се види наоколо.

Гонио. На дванадесет километра от Батуми, на левия бряг на река Чорохи, има руини на древна крепост. От римско време градът е бил като щит за  натрапници, опитващи се да влязат в страната откъм морето.

Националният парк Митрал впечатлява със своята гора и водопад (на около 25 км от Батуми). Разположен е на западните склонове на планините Меше, които задържат влажния въздух от Черно море, което води до влажен климат и буйна растителност. По-голямата част от парка, простиращ се от 500 до 1400 м над морското равнище, е уникална гора. Страхотно място за туризъм по подготвени пътеки.

Махунцети (на около 30 км от Батуми). Струва си да посетите традиционно построени дървени къщи, водопад и един от прочутите каменни мостове на Аджария от времето на царица Тамара (XIII век).

Какво е времето?

Батуми има субтропичен климат. Топло е и влажно.  Това означава, че няма екстремни високи или ниски температури. През лятото средната температура на въздуха е 22-24°C, а през януари, който е най-студеният месец в годината, тя варира в границите 6-10°C.

Четете още

Избор на редактора