Безплатни прегледи за туберкулоза до 21 юни

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове.

Инициативата е част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването. Целта на програмата е намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се осъществява от 2009 г., заедно с регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации.

В рамките на „Седмица на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите, съобщава БТА.

В резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България се отчита тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза – от 23,8 на 100 хиляди души население през 2013 г. до 13,5 на 100 хиляди през 2023 г. Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, допълват от здравното министерство.

Четете още

Избор на редактора