Безработицата през август – 4,3%

Безработицата в България през август достигна най-ниската си стойност за този месец – 4,3%, съобщиха от Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните безработни през август е 139 782. На годишна база се наблюдава спад от 0,6% в нивото на безработица в страната. В сравнение с юли има минимално увеличение от 0,1%, посочват от агенцията.

Най-търсените от бизнеса професии през миналия месец са преподаватели; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; чистачи и помощници и др.

През миналия месец 19 030 са регистрираните нови безработни. Те са с 1332 по-малко от предходния месец. На годишна база се наблюдава спад от 492-ма души. Други 940 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през август са 10 313, от които 253-ма от групите на пенсионерите, учещите и заетите.

Най-голям е делът на хората, започнали работа в сектора на преработваща промишленост – 20,6%, в търговията – 13,7%, хотелиерството и ресторантьорството – 12,1%, държавно управление – 7,6% и други.

Назначени на субсидирани работни места през месеца са 1797 безработни от рисковите групи.

В края на летния сезон заявените работни места на първичния пазар на труда са 12 808. Най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25,0%), следват образованието (24,4%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11,3%), административните и спомагателните дейности (8,9%), хотелиерството и ресторантьорството (6,3%), и държавното управление (6,1%).

На 9 септември Агенцията по заетостта съобщи, че 22 областни и 143 общински администрации, по програма „Старт на кариерата“, са разкрили общо 165 работни места за млади висшисти без трудов опит по специалността. Кандидатстването по обявените свободни позиции беше до 14 септември. На 20 април Министерският съвет прие решение, с което беше увеличено възнаграждението за младежите, включени в програма „Старт на кариерата“ (от 800 лв. на 860 лв.).

Четете още

Избор на редактора