Берлин и Кремъл на път да се разберат за газа

От следващата седмица има вероятност доставките на газ по „Северен поток“ 1 да се нормализират. За яснота по въпроса информира снощи обществената немска ZDF, която съобщи, че е намерено дипломатическо решение ремонтираната турбина на „Сименс“ да бъде доставена, без нарушение на санкциите срещу Русия.

Механизмът стана повод за драстично свиване на обемите газ по основната тръба за Европа. Турбината е вече ремонтирана в Канада и следващата седмица ще бъде доставена в Берлин, съобщава още ZDF.

Правителството в Отава имаше притеснения да не наруши санкциите заради войната в Украйна като върне турбината на „Газпром”. Срещу доставката на механизма скочи и украйнският президент Володимир Зеленски, който призова канадското правителство да не връща ключовия компонент на „Газпром“ в нарушение на санкциите.

„Ако турбината се върне, ще има повече газ за Европа”, заяви за Интерфакс  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Това ще даде възможност обемите на доставките да се увеличат, уточни той. Песков за пореден път отрече Русия да използва синьото гориво като средство за политически натиск. Немският канцлер Олаф Шолц открито обвини Москва в шантаж и счита това изказване като напредък в разрешаването на проблема.

Въпросната турбина стана повод на Русия да намали с до 60%  руските доставки по „Северен поток“ 1 преди около месец. Това предизвика напрежение между Москва и Берлин като немското правителство изрази съмнения, че Русия ще спре напълно доставките на газ за страната, като се възползва от годишната “поддръжка” на основния си тръбопровод за износ „Северен поток“ 1.

Летните доставки се използват основно за запасяване с гориво за зимата в газохранилищата в Германия, които са запълнени на 58%, а целите са да се достигнат 90% до 1-ви ноември.

За да се справи с кризата, немското правителство реши да отпусне специални кредитни линии за увеличаване на запасите в газохранилищата чрез най-голямата си държавна банка за развитие KfW. В страната се заговори и за отваряне на консервираните въглищни централи.

Междувременно намалените доставки  доведоха до 25% скок на цените на фючърсите за газа за юли на спотовия пазар на платформата ICE и надхвърлиха 1300 долара за 1000 кубометра за първи път от 27 април 2022 г.

 

Четете още

Избор на редактора