Бившият премиер на Босна и Херцеговина влиза в затвора

Бившият министър-председател на Федерация Босна и Херцеговина Фадил Новалич ще трябва да влезе в затвора, тъй като Апелативният състав на съда на Босна и Херцеговина потвърди присъдата, с която той и още двама бяха признати за виновни за злоупотреби при доставката на респиратори по време на пандемия, причинена от коронавируса, съобщават местните медии.

Тази информация бе потвърдена от самия Новалич за медиите в Босна и Херцеговина, въпреки че държавният съд все още не е обявил официално окончателната присъда.

„Вярно е, че не сме получили официално присъдата, но ме уведомиха, че присъдата е потвърдена. Сега присъдата ще бъде изпълнена. Да, отивам в затвора“, каза Новалич.

Според присъдата, която вече е влязла в сила, Новалич е осъден на четири години затвор, бившият директор на Администрацията за гражданска защита на Федерация Босна и Херцеговина Фахрудин Солак е осъден на шест години затвор, а Фикрет Ходжич , собственик на фирмата „Сребрена малина“, чрез която се набавят спорните вентилатори в затвора, ще трябва да минат пет години.

Освен това компанията му трябва да върне в бюджета около 360 000 евро незаконни печалби и да плати още 100 000 евро глоби. Новалич беше осъден за злоупотреба с длъжност и власт, докато Солак също беше осъден за фалшифициране и унищожаване на официални документи.

В присъдата си съдът определи, че те са похарчили малко повече от пет милиона евро за закупуването на около сто вентилатора. Тези машини са закупени от Китай на цени, които се оказват значително по-високи от реалните, а освен това се оказват неизползваеми в болнични условия, тъй като са предназначени за превоз на пациенти с линейки.

Фадил Новалич, като личен довереник на лидера на Партията за демократично действие (SDA) Бакир Изетбегович, оглавяваше федералното правителство в продължение на осем години до началото на 2023 г.

Оттогава той е представител на SDA в Камарата на представителите на парламента на автономната област.

Четете още

Избор на редактора