Бивш съдия осъди прокуратурата за 180 000 лв.

Бившият председател на Военно-апелативния съд (ВоАпС) полк. Петко Петков осъди на две инстанции прокуратурата да му изплати обезщетения за близо 180 000 лв.

Това постанови Софийският апелативен съд, който потвърждава акта на градския съд, уважил частично иска на Петков м.г. Той е предявил иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), в който е поискал обезщетения от над 560 000 лв., съобщи „Лекс“.

Те са заради делото срещу Петков за длъжностно присвояване и представени неверни сведения, за да бъдат получени пари по проект на ОПАК. То беше свързано с договор от 2008 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативния съд, с който съдът започна изпълнение на проект по ОПАК за над 730 000 лв. Парите бяха отпуснати за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Проектът обаче беше прекратен, след като през 2014 г. започна разследване, а прокуратурата повдигна обвинения на 8 души, между които и Петков. Градският съд първоначално ги призна за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност. Основна част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки, като била изготвена документация със задна дата, която да доказва, че такива все пак са проведени.

В края на 2020 г. САС оправда всички подсъдими и прокуратурата не протестира присъдата. Тогава съдът прие, че председателят на ВоАпС изобщо не е бил длъжен да провежда процедури по ЗОП, тъй като той не се прилага за проекти, възложени и изцяло финансирани от международна организация.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Четете още

Избор на редактора