Бизнесът кандидатства за 260 млн. лева до 21 септември

Българските компании могат да кандидатстват за 260 млн. лева безвъзмездно финансиране до 21 септември т.г. по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Средствата са предназначени за закупуване на модерни машини и софтуер, за създаване на нови поточни линии и продукти, както и за цялостно модернизиране на производствения процес.

По Мярката „Технологична модернизация“ малките и средни фирми ще получат до 50 процента от общата стойност на проектите. Това е първата процедура, която стартира по Плана.

Кандидатстването е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. Спрямо големината и нуждите си, дружествата могат да получат от 35 000 лв. до 700 000 лв. за закупуване на апаратура, с която да създадат нови поточни линии и продукти. Очаква се подкрепата да достигне до между 700 и 1000 компании.

До края на годината  по Плана за възстановяване и устойчивост ще стартират още две процедури за бизнеса. Първата е на обща стойност 30,6 млн. лв. и е за внедряване на модерни информационни и комуникационни технологии в предприятията. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка и за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия, както и за съхранение на ток. Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на компаниите.

Четете още

Избор на редактора