Близо 500 арестувани при размириците във Франция

Френските власти извършиха стотици арести в петата поредна нощ на безредици, избухнали заради случая със застреляния от полицията 17-годишен Наел, който вчера беше погребан, предаде Франс прес.

Според обобщени данни към 03:00 ч. тази сутрин са били арестувани общо 486 души в цяла Франция, съобщи вътрешното министерство, но добави, че се отчита спад на насилието в сравнение с предишните дни на протестите заради смъртта на Наел М., който беше застрелян във вторник в парижкото предградие Нантер.

„Тази нощ беше по-спокойна благодарение на решителните действия на силите за сигурност“, написа в Туитър в ранните часове на днешния ден вътрешният министър Жералд Дарманен.

Преди това той съобщи пред журналисти, че за охрана на обществения ред през изминалата нощ са били разположени 45 000 служители на органите на реда – същия брой като предишната вечер.

Но властите изпратиха допълнителни полицейски сили към Лион, Гренобъл и Марсилия, които се превърнаха в арена на тежки безредици.

В Париж и региона, където бяха разположени около 7000 служители на органите на реда, по данни към 03:00 ч. арестуваните за изминалата нощ са били 194.

Протестите заради смъртта на младежа от алжирски произход отново извадиха наяве сериозното расово напрежение в съвременна Франция и насочиха вниманието към действията на полицията, която отдавна е обвинявана в лошо отношение към малцинствата, отбелязва Франс прес.

Вчера застреляният Наел беше погребан в Нантер, предградието, в което той живееше. За погребението заедно с майката и бабата на убития тийнейджър се бяха събрали мирно стотици хора.

Траурната церемония се състоя в ранния следобед на съботния ден в джамията в Нантер.

Четете още

Избор на редактора