Близо 5000 на втора задължителна матура днес

Близо 5000 зрелостници се очаква да се явят на втора задължителна матура утре – 23 август. От тях 2079 ще положат задължителен изпит по профилиращ предмет, а 2906 – държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, част по теория. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Най-желан предмет за втора матура остава английският език, като на него ще се явяват 551 зрелостници. След това се подреждат география и икономика с 415 ученици, биология и здравно образование – с 311, история – с 237, и информационни технологии – с 173. На изпита по предприемачество ще бъдат 152 ученици, по философия – 116, а по математика – 42.

Учениците, които ще бъдат на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – част по теория, също имат избор относно формата на изпита. Желание да развиват тема са заявили 1695 зрелостници, 533 ще решават тест, а 678 ще защитават дипломен проект по индивидуално задание.

Изпитите ще започнат в 8:30 часа. Те ще се състоя в 501 зали на 185 училища в страната.

На настоящата сесия се явяват зрелостници, които не са издържали успешно изпита в предишни кампании.

Допускат се също и желаещите да положат изпит по предмет, по който вече са се явявали, като използват новата оценка за кандидатстване във висше училище.

Могат да положат изпит и такива, които в дипломата си за средно образование нямат оценка от даден предмет.

На 26 август ще се състоят допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика.

Четете още

Избор на редактора