Блинкън: Ще защитаваме правото на аборт

7 американски щата въведоха ограничения върху правото на аборт, след неочакваното решение на Върховния съд на САЩ, отменящо закон от 1973 г., съобщи АФП.

Лидерите на съюзнически страни – Канада, Великобритания и Франция – веднага изразиха съжаление за тази стъпка, противоречаща на практиките в повечето страни, особено в либералните и индустриално развитите. В Щатите започнаха и мащабни протести срещу забраната.

Проблемът с абортите е не само морален и религиозен. До голяма степен той е и здравословен, и въпрос на свобода на личността. В Европа подобен тежък спор се води в католическа Полша, в която религията има силно влияние върху политиката. Което не може да се каже за САЩ.

„Вашингтон планира да продължи да подкрепя репродуктивните права по цял свят, въпреки решението на Върховния съд“, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Държавният департамент на САЩ „е решен да улеснява достъпа до репродуктивни здравни услуги“ и да подкрепя репродуктивните права по цял свят, добави Блинкън в изявление.

Американският президент-демократ Джо Байдън също определи като „трагична грешка“ решението на Върховния съд да отмени правото на аборт, одобрено преди 50 години. Според него „това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила“. Байдън призова гласоподавателите да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад протекции за абортите.

Четете още

Избор на редактора