БНБ пуска сребърни 10 лева с позлата „Цар Калоян“

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „Цар Калоян”, съобщават от пресцентъра на институцията.

Монетата, която е част от серията „Средновековни български владетели”, ще се продава на цена от 114 лева от 5 декември тази година. Номиналът на монетата е 10 лева, като изработката е от сребро, проба 925/1000 с частично позлатяване. Теглото възлиза на 23.33 грама, като монетата е с диаметър 38.61 милиметра.

„Цар Калоян” ще бъде пуснат в тираж от 5 000 броя. На лицето на възпоменателната монета са изобразени следните елементи: в центъра – позлатен медальон с изображение на оловен печат с името на цар Калоян; над него горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата долу, а встрани и под него във вътрешен кръг, отделен със зрънчест пръстен – номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2022“; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба на монетата са изобразени са следните елементи: в центъра, отделен със зрънчест пръстен – изображение на цар Калоян със стилизиран скиптър; околовръст горе надпис „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДАТЕЛИ“, а долу – „ЦАР КАЛОЯН“.

Автор на художествения проект е Светлин Балездров. Паричката ще е достъпна в БНБ на две каси на пл. „Княз Александър I” номер 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев” номер 10.

„Цар Калоян” може да бъде открит и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Четете още

Избор на редактора