Болница „Чирков“ си връща старото име „Св. Екатерина“

Променя се името на болница „Проф. д-р Александър Чирков“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Решението на МЗ е да се възстанови първоначалното име на болницата – „Света Екатерина“. „Света Екатерина“ е име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница, сред които и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил приживе категоричното си становище „Света Екатерина“ да остане име на болницата и след смъртта му. Проф. Чирков почина на 24 ноември 2020 г.

Две обществени подписки, в които са вписани имената на известни медици, посочват аргументи в защита на името „Св. Екатерина“, допълниха от пресслужбата. Подписките, както и писмо от работещи в болницата, са изпратени до предишния министър на здравеопазването с настояване да се възстанови името „Света Екатерина“.

„По настояване на проф. Ал. Чирков освещаването на болницата е извършено от патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата“, се посочва в една от подписките, допълниха от пресслужбата. „През годините името „Света Екатерина“ се е превърнало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, така и за лекарската гилдия у нас и по света. Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков“, се посочва още в аргументите за възстановяване на предишното име на лечебното заведение. След като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на проф. д-р Александър Чирков, казаха още от пресслужбата. Предвидено е и изграждане на бюст-паметник на проф. Чирков, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение.

На 22 юли 2022 г. от МЗ съобщиха, че ръководството на министерството е решило болница „Св. Екатерина“ да бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков. „Предложението е постъпило от Инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков. Сред мотивите на инициаторите e по този начин да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията“, се посочваше в съобщението от МЗ. От министерството тогава припомниха, че през 1984 г. на проф. Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. в болницата е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Четете още

Избор на редактора