Болнична война заради решение на министър Сербезова

Отказът на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова да разреши нова голяма болница в София подпали болнична война. В нея са замесени две големи вериги лечебни заведения – едната около „Чайкафарма“, Търговска лига“ и „ДаллБогг: Живот и Здраве“, а другата – около „Булфарма“. Отхвърленият проект е за лечебно заведение с над 550 нови легла от веригата „Сърце и мозък“ с инвеститор „Чайкафарма висококачествените лекарства“. Този отказ е безпрецедентен за последните години.

Часове преди да стане известно решението на министъра, „Сърце и мозък“ подадоха сигнал срещу министъра в прокуратурата  „поради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси“. В сигнала имаше остри нападки срещу министъра, както и срещу няколко големи болници. Те, според „Сърце и мозък“, са получили по бърза писта леглата, за които от година чака „Сърце и мозък“, защото били близки с властта.

В „12 без 5“ министърът в оставка Сербезова трескаво издаде цели пет заповеди за нови дейности на УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ „Бургасмед“, МБАЛ „Света София“ и  МБАЛ „Света Анна“ за същите медицински дейности, за които „Сърце и мозък“ чака повече от година, пишат от веригата на „Чайкафарма“ и „Търговска лига“.

„Това не може да не породи основателни съмнения за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси на министър Сербезова, като в този процес винаги има най-малко две страни“, изтъкват от „Сърце и мозък“. В сигнала са изброени и начини, по които болниците са свързани с властта.

Четете още

Избор на редактора