Борислав Боби Сарафов е и.д. главен прокурор

Директорът на националното следствие и зам. главен прокурор Борислав Сарафов беше назначен за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Това реши Прокурорската колегия (ПК) на Висшия съдебен съвет, която се събра извънредно днес, след като вчера президентът финализира процедурата по уволнението на Иван Гешев с указа си. „За“ това решение гласуваха 8 от членовете на колегията, само един беше против – Пламен Найденов.

Решението влиза в сила веднага, за да се защитят особено важните държавни интереси, но иначе може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

„Изказвам благодарност за високото доверие, съзнавам с каква отговорност съм натоварен пред колегите и пред обществото“, каза Сарафов пред колегията, след бе поканен в залата, за да чуе решението й.

„Обществото видя, че в последния месец прокуратурата беше използвана в полза на личния интерес на Гешев“, продължи той. И добави, че последните дни са показали, че прокуратурата може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните, сред които подреди и себе си. Сарафов подчерта, че сигналите срещу него са изфабрикувани под давлението на Гешев и „наистина е настъпило време разделно“.

След избора Сарафов беше питан от журналистите дали ще поддържа исканията на Гешев за свалянето на депутатски имунитети. Сред тях са и тези за Бойко Борисов по делото „Барселонагейт“, както и за лидера на ПП Кирил Петков.

„Ще преценим тепърва дали са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците“, посочи Сарафов.

След взрива край колата на главния прокурор Гешев на 1 май Сарафов влезе в открита война с него. Той го обвини, че е подвел обществото, че семейството му е било в колата по време на взрива. След това заговори, че прокуратурата е нагазила дълбоко в политиката.

После Гешев обвини Сарафов, че участва в заговора за свалянето му, Сарафов пусна сигнал срещу Гешев в прокуратурата и поиска охрана, защото се страхува от Гешев.

Четете още

Избор на редактора