Борисов намеква за подкрепа на БСП в София

Най-добрият начин да си върнем София е да я загубим. Това заяви в първи коментар след първия тур на местните избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Той обяви, че местните избори са наказание за цялата политическа класа.

„Такава ниска избирателна активност и толкова малко гласували. Всеки от нас, и анализаторите, да си направим извод защо вървим така надолу“, коментира той в Пловдив.

По думите му за ГЕРБ са гласували над 537 000 гласоподаватели в цялата страна, докато за ПП-ДБ – 273 000.

„Преди местните избори аз казах, че основната цел на ГЕРБ е да бъде първа политическа сила. Това услужливо не искате да го коментираме – силата на една партия е в цялата страна. Кандидатите за кметове на ГЕРБ и подкрепени от нас на първи тур печелят 95 общини. От тях 7 са областни градове. В 71 общини кандидати за кметове на ГЕРБ отиват на балотаж. В 17 областни града ГЕРБ е на балотаж, и то с водещ резултат влиза в балотажа“, пресметна Борисов.

„Когато печелехме изборите в София, печелехме с над 200 хиляди гласа, през 2019 г. Фандъкова спечели с над 249 хиляди гласа. Сега ПП и ДБ заедно имат 119 хиляди гласа в София – наполовината на това, което ние сме печелили… Изборите в София още не са завършили, така че резултатите на ГЕРБ са отлични на фона на останалите. Като политик с опит считам, че дори и фактът, че и „Възраждане“ и останалите партии вървят надолу, не ми се мисли каква ще е избирателната активност на изборите за евродепутати“, каза още лидерът на ГЕРБ.

По думите му резултатът на изборите в София е бил очакван след тригодишната масирана атака срещу ГЕРБ – Антон Хекимян не успя да стигне балотажа, като се нареди на третото място.

„Издигнахме Хекимян, за да е независим, да е външен за партията, да може да поправи грешките, да има нови идеи, честен и подготвен човек. Оттук нататък той ще има функции в партията“, обяви Борисов.

„Няма по-лошо от това да направиш нещо непоискано – добро или подкрепа, така че ние в София сме на балотаж за районни кметове, там ще сме активни; и както Хекимян каза – „По-добре държавна собственост, отколкото държавна сигурност“. Нека избирателите гласуват по съвест на балотажа в София“, каза още той.

Според него вече е прекалено късно ПП-ДБ да търсят ГЕРБ за подкрепа на втория тур.

„Нямаше нищо по-естествено от това да се подкрепяме в страната, и всички кметове щяха да са на ПП-ДБ и ГЕРБ, и това щеше да генерира стабилност. Те сега смятат, че с изнудване и натиск нещата ще станат, но няма да е така“, настоя Бойко Борисов.

Четете още

Избор на редактора