„Алфа Рисърч“: Управлението ще е мъчително с 5-6 гласа

Извън настроенията за второ правителство или нови избори възниква въпросът може ли да има устойчиво управление с мнозинство, крепящо се на 5-6 гласа. Според мен не може. Това заяви в ефира на БНТ социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова по повод представеното вчера социологическо проучване за последните електорални нагласи. Според данните 49,5% от българите искат сформиране на правителство в този парламент, 46,7% са за нови избори.

„Ако се сформира управление с 5-6 гласа мнозинство, то ще бъде мъчително управление. Да си представим най-ежедневните неща. Всяка сутрин ще следим има ли кворум – има депутати, които може да са болни, да пътуват. Това ще е мъчителна процедура всеки ден“, коментира Димитрова. Според нея липсата на ясна политическа отговорност ще отслаби позициите на водещата партия.

„Вземането на такива решения в ситуация, в която те зависят от един или друг депутат, много отслабва позицията и размива отговорността“, коментира Димитрова. Според нея политическата отговорност и лидерство са много важни и пример за това е успокояването на обществото по темата Македония. „Щеше да е съвсем различно, ако това решение бе взето от по-слабо мнозинство“, коментира Димитрова.

 

Четете още

Избор на редактора