Бостън на една победа от 18-а титла в НБА

Отборът на Бостън Селтикс се доближи само на една победа от завоюването на рекордната за Националната баскетболна асоциация 18-а титла.

„Келтите“ победиха със 106:99 като гост Далас Маверикс в третия мач от финалната серия и поведоха с 3:0 успеха. Победа в който и да е от следващите четири мача ще ги направи еднолично най-успешния отбор в историята на Лигата. В момента Бостън има 17 титли, с колкото е и Лос Анджелис Лейкърс.

Решителна за победата на гостите в мача бе тяхна серия от 20:5 точки в края на третата и началото на четвъртата част. С нея баскетболистите на старши треньора Джо Мазула отвориха преднина от 91:70 точки.

Далас отговори с невероятна серия от 21:2 точки и се доближи само на точка от опонента си при 92:93, но тройка на Дерик Уайт върна аванса на Бостън на шест точки по-малко от три минути преди края и това окончателно пречупи съпротивата на Маверикс. В този момент вече домакините от Далас бяха останали и без лидера си Лука Дончич, който бе изгонен от игра за шест лични нарушения четири минути преди края.

До момента в историята на НБА е имало 156 случая, в които даден отбор е повеждал в плейофите с 3:0. Във всеки един от тях същият този отбор е излизал краен победител.

За победата на Бостън най-резултатен с 31 точки бе Джейсън Тейтъм. Джейлън Браун добави още 30 точки, като девет от тях дойдоха в последната четвърт. Дерик Уайт пък завърши с 16 точки.

За Далас с 35 точки се отличи Кайри Ървинг. Лука Дончич вкара 27, а единственият „дабъл-дабъл“ в мача бе за новобранеца Дерик Лайвли, който вкара 11 точки и овладя 13 борби./БТА

Четете още

Избор на редактора