Яйцата се боядисват в четвъртък, но агнешкото месо посиня от печати далеч преди Великден.
Завихри се грандиозен скандал тази година за агнешко от Македония, маскирано като българско. Асоциацията на овцевъдите твърди, че Агенцията по храните проспива вноса. В кланиците се колят македонски агнета, на месото от които се слага син печат за българско.
От Българската агенция за безопасност на храните обаче твърдят от своя страна, че вносът е „под извънредно засилен“ контрол и фалшификации за произхода са невъзможни. Оттам припомнят, че ако месото е от животно, отгледано у нас, то е със син печат, ако е с друг произход, маркирано е с червено мастило.
Асоциацията на овцепроизводителите в България недоволства от конкуренцията на евтино агнешко месо от Северна Македония и плаши с протести и блокади. На практика се повтаря познатият сюжет с украинското жито и полските яйца – нашите агробизнесмени заклеймяват импорта като „дъмпингов“ и със „съмнително качество“.
Според овцевъдната асоциация до момента у нас са влезли над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за килограм.
Заради спогодба между ЕС и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното производство, обяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
Западната съседка не спазва европейските регулации за използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните и качеството на съответното месо е под въпрос, обясни Караколев пред Радио „Фокус“.
Според него липсата на еврорегулации наред с по-ниските разходи за производство в Северна Македония обуславят по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.
„Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен от ЕС пункт за импорт на месо от страни извън Европейския съюз за внос на меса от трети страни. По европравилата, щом стоката вече е влязла в държава от ЕС, на следващата граница няма изискване за щателни проверки. А гърците не се задълбочават в изследвания“, твърди Симеон Караколев.
По данни на овцевъдната асоциацията заради евтин внос от Северна Македония миналата година за Великден над 20 000 български агнетата са останали непродадени и сега ще се случи същото.
От бранша поясняват, че има и внос от Румъния, който обаче не ги притеснява, защото цените са близки до нашите.
Агнешкото месо в магазинната мрежа варира между 20 и 29 лева за килограм.
Нашите фермери и търговци обясняват пред медиите, че се прилага следната схема – внасят се агнета от западната съседка, колят се в български кланици и месото се пуска в търговската мрежа като българско, маркира се със син печат, за да се избегнат стриктни проверки.
В тази връзка БАБХ започна масирана кампания за контрол на на кланици и магазини. Днес бе разпоредено спиране на дейността на кланица в област Кърджали и по-точно доставката и дистрибуцията на месо с произход трети държави, съобщиха от агенцията.
При извършена пълна проверка са установени заблуждаващи практики за произхода на месото, което се реализира от предприятието. Наличното агнешко в обекта е около 32 тона. То остава под възбрана до доказване на безопасността му.
Издадено е предписание за доказване на съответствие на замразено агнешко месо, с произход Северна Македония, и за информиране на всички контрагенти, получили от македонското агнешко месо, по отношение на произхода му.
На оператора ще бъдат връчени два акта за установяване на административно нарушение, по отношение проследяемост на получените партиди и по отношение заблуждаваща информация за произхода на месото.
Инспекцията е съвместна с експерти от Министерство на земеделието, по сигнал на НОКА и във връзка със засиления контрол преди Великденските празници.