Брюксел ни въвежда лимит на топлото в обществените сгради

Европейската комисия ще предложи на страните членки на ЕС ограничаване на отоплението в обществените сгради до 19 градуса, а на климатизацията – до 25 градуса, предава Франс прес, цитирана от БТА. Очаква се документът да бъде публикуван на 20 юли, т.г. Целта е да бъде намалено потреблението на природен газ в съюза. „Предложените мерки ще спестят на ЕС между 25 и 60 млрд. куб. м. газ годишно. От тях около 11 млрд. куб. м. от  ограничаване на отоплението и охлаждането на сградите, между 4 и 40 млрд. куб. м. – от икономии на необходимите количества за производство на електричество, и 10-11 млрд. куб. м. – от индустрията, която вече намали своето потребление заради скока на цените на „синьото гориво“, пише в текста.

На „защитените клиенти“ по смисъла на европейското законодателство – домакинствата, социалните услуги, малките и средни предприятия се падат под 37% от общата консумация в ЕС и те няма да бъдат засегнати в сериозна степен“,  гласи оценката на ЕК. По тази причина тя предпочита да се съсредоточи върху големите потребители – електрическите централи и индустрията.

В случай на пълно спиране на руските доставки този месец, европейските газови хранилища ще бъдат запълнени на не повече от 65%-71% преди зимата, предупреждава ЕК.

Предложенията на комисията ще бъдат основна тема на срещата на министрите на енергетиката на страните от ЕС на 26 юли в Брюксел.

Четете още

Избор на редактора