Брюксел ни дава пари за камери, но не и за ограда

Европейският съюз обеща да отпусне „значителни“ средства за охрана и оборудване за наблюдение на границите. Решението беше взето на Европейския съвет в Брюксел в ранните часове на петък, но евролидерите не се споразумяха за отпускане на пари от общия бюджет за изграждане на огради по външните граници.

Това касае пряко България, която настоява за еврофинансиране за издигане на ограда по границата с Турция. След като австрийския канцлер Карл Нехамер посети района на Елхово, той призова Европейската комисия да ни даде 2 млрд. евро, но комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли искането. Цитираната причина – „в бюджета на ЕС не са предвидени средства за това“.

ЕК заяви, че всяка отделна държава може самостоятелно да помогне на България, ако желае. Вчера Италия също ни подкрепи за финансирането на оградата.

След като Володимир Зеленски си тръгна от Брюксел, добре познатият сблъсък за миграцията веднага се завърна в дневния ред, пише Politico. До ранните часове на петъчната сутрин лидерите на ЕС отправяха предложение след предложение, като всички се опитваха да спрат нарастването на броя на хората, пристигащи на континента незаконно.

Според Politico – Австрия призовава за помощ на ЕС към България, защото се сблъсква с увеличаване на броя на мигрантите, пристигащи през Западните Балкани, често преминаващи от Сърбия в Унгария и след това в Австрия.

Четете още

Избор на редактора