Стопанската камара предупреди за нов скок на инфлацията заради скъпия ток

„Дългосрочни решения, които да гарантират предвидими цени, стабилни доставки и конкурентна икономика“, поискаха от БСК с писмо до парламента и правителството. Според камарата, действието на механизма за компенсация на по-скъпия промишлен ток изтича в края на юни, а не е ясно дали ще бъде удължен. „Това ще доведе до свръхвисоки цени и нова инфлационна вълна и обедняване на нацията”, предупреждава бизнесът. От БСК настояват, предложените от тях промени за компенсиране да бъдат одобрени и да влязат в сила от 1 юли 2022 г.

От Камарата са притеснени и заради несигурните доставката на природен газ. Закупените от „Булгаргаз“ ЕАД два танкера няма да стигнат за потреблението у нас до края на юни, 2022 г., изчисляват от там. Бизнесът е обезпокоен от липсата на информация има ли подписани споразумения за дългосрочна доставка от алтернативни доставчици. БСК настоява и за компенсаторен механизъм за разликата над утвърдената от КЕВР цена на природния газ за месец април 2022 г. от 142.59 лв./MWh.

„Да се предвидят и средства за разплащане с пътностроителните фирми по вече изпълнени обществени поръчки“, се иска още в писмото.

„Необходимо е чрез спешна законодателна промяна да се уреди индексирането на договорите по обществени поръчки в строителството, както и да се осигурят бюджетни средства за сигурност на транспортната мрежа, за да не спрат процедурите по договори, финансирани по оперативните програми със средства от ЕК“, казват още от БСК.

 

Четете още

Избор на редактора