БСП ще държи мандата поне до средата на август

БСП най-вероятно ще задържи третия мандат за съставяне на правителство поне до средата на август. Това стана ясно след извънредна среща на ръководствата на парламентарните групи на четирите преговарящи партии – БСП, ПП, ДБ и ИТН, съобщи БНТ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска спешни разговори за да получи яснота от ПП, ДБ и ИТН за това колко време е необходимо да държи третия мандат и какви закони могат да бъдат приети за това време. Повод за искането й стана ситуацията около решението на КС за обявяване избора на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР като противоконституционен.

„Партиите проявиха разум и разбиране за сложната ситуация и има съгласие за нова процедура за избор на председател на КЕВР. Разписахме приблизително във времето и съобразявайки се с правилника за работата на Народното събрание как може да стане това. Тази процедура може да приключи до 12 август“, обяви след срещата Корнелия Нинова.

Тя потвърди, че най-вероятно заради това от БСП ще задържат мандата за съставяне на правителство поне до средата на август, за да има шанс депутатите да свършат нужната работа.

Нинова каза още, че с депутатите ще бъде обсъдено по парламентарни групи да се вземе решение за отмяна на ваканцията им, за да се избере председател на КЕВР и да има функциониращ орган, който ще вземе решение за цената на енергоносителите.

За преговорите за кабинет лидерът на БСП заяви, че те продължават по план и следващата седмица ще се проведе втори кръг, в който ще се обсъжда конкретна структура и персонални предложения за министерски постове.

Четете още

Избор на редактора