БСП кани Първанов, Дончева и Мая да се върнат

БСП кани всички, напуснали партията, да възобновят членството си в нея. Това обяви на брифинг в централата на политическата сила лидерът Корнелия Нинова. Тя уточни, че обръщението е към всички, напуснали БСП и създали собствени партии.

Обръщаме се към всички  партийни субекти, които се събират утре, посочи Нинова и добави, че си представят процеса като подаване на молба за членство в БСП наново. Вътре в партията имаме възможност за учредяване на движения, на хоризонтални структури, посочи Нинова.

Президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, или поне така четем, е обявил събиране за ново ляво обединение, в което са поканени председателите на АБВ – Румен Петков, „Изправи България“ – Мая Манолова, „Движение 21″ – Татяна Дончева,“Българска прогресивна линия“ – Красимир Янков, „Нормална държава“ на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев, обясни повода за призива на социалистите тя. И отбеляза, че това са председатели на партии, всички бивши членове на БСП. Но, коментира Нинова, важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в един такъв формат – засега идеи не сме чули, не сме чули как ще се развива. Четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси, добави Корнелия Нинова, като уточни, че всички тези лидери на формации са напуснали БСП при други ръководства. Тя направи тази уговорка, защото по думите ѝ част от претенциите са към сегашното ръководство. Ние, като ново ръководство от 2016 г. насам, положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика, заяви председателят на левицата. Според нея посланията, които се отправят за новото обединение, са противоречиви.

БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение вляво, стигали сме дори до коалиция от 26 партии, изтъкна Нинова. Като подчерта, че темата е много важна, всеки опит за обединение вляво е важен, но е важно върху какво стъпва подобен проект, върху какви идеи, а да не представлява само амбиция за лични реализации. Затова е и днешното обръщение към тези наши бивши членове на партията да се върнат, за да може с капацитета на всички да се търси обединение и сила вляво, допълни тя.

Лидерът на БСП уточни на въпрос, че тези, които са изключени напоследък, са наказани по устав, има си процедура и като изтече срокът, те се връщат.

„В името на общите ни цели, който желае, нека да възстанови членството си в Българската социалистическа партия. Обръщаме се и към нашите основни партийни структури да отворим организациите за всички онези, с които дълги години заедно работихме и водехме битки рамо до рамо. Имаме мисия – да променим България и живота в нея“, припомни решение на Националния съвет на БСП от 2016 г. Нинова и подчерта, че то е в сила и сега.

На искания на партийни структура за бърз конгрес на 10-11 декември т.г., вместо през февруари догодина, и смяна на ръководството, обясни, че до този момент официално на „Позитано“ 20 са постъпили 6 декларации за смяна на датата, неофициално се очаквали още 17 – общо 23 декларации при 296 организации. За да има конгрес на 10-11 декември, трябва от постъпването на декларациите до форума, както е по устав, да има 15 дни. Така висшият форум оставал за февруари догодина.

Нинова не пожела да коментира засега информацията, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с нейно и на Георги Свиленски изказвания за машинното гласуване и кодовете за машините.

Четете още

Избор на редактора