БСП взе третия мандат за правителство, започва преговори

Шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски получи от президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. На връчването бе и лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Показахте, че можете да търсите консенсуса“, аргументира решението си държавният глава.

По думите му българските политици трябва да бъдат водени от ценностите, които за БСП са приоритетни: справедливост, солидарност и свобода.

Свиленски обеща, че партията му ще положи всички усилия, за да може третият мандат да се увенчае с успех и България да има работещо правителство, което да се справя с кризите.

След връчването на мандата Нинова разясни, че още от утре започват разговорите им с бъдещите коалиционни партньори. Тя потвърди, че те отново ще са с „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

„С ГЕРБ и ДПС – не, с „Възраждане“ също не бихме преговаряли“, категорична бе тя.

„Ще подходим разумно и диалогично, да съставим редовен кабинет, да изпълним програмата, за да има спокойствие за хората. Смятаме, че най-голямата партия трябва да излъчи номинацията за бъдещ премиер“, посочи още тя без да се ангажира с конкретно име.

„Вероятно няма да бавим връщането на мандата, ако видим че няма разбиране по програмата. И при най-малките знаци, че можем да постигнем такова, ще си оставим време“, посочи още тя. Според нея най-трудното в преговорите ще е връщането на добрия тон между ПП и ИТН.

„Червени линии обсъждахме по време на съставянето на програмата с ПП и ДБ. След като сме я подписали, значи е постигнато съгласие по спорните теми. Досега с ДБ сме работили добре и разумно и винаги сме намирали решения в името на националния интерес, въпреки различията помежду ни. Така че ДБ няма да е най-големия проблем, а това да се намери сечението и добрия тон между ПП и ИТН. Трудното е сега – партньорите, които си казаха остри неща, минаха в личното си пространство, да седнем всички на масата и да си говорим сериозно за политики“, каза Нинова.

Тя допълни, че по темата за изгонените руски дипломати и отношенията с Русия има постигнато съгласие между ПП, БСП и ДБ, разписано в управленската програма. Заради това и Нинова не очаква тази теза да внесе раздор в преговорите за кабинет.

„В програмата пише, че всички се обединяват около желанието да се положат усилия да се нормализират отношенията с Руската федерация и да не се стига до скъсване на дипломатически отношения“, посочи Нинова.

Партията ще има седем дни, за да определи премиер, след това още седем, за да предложи министри.

Четете още

Избор на редактора