БТА празнува 125 г. с концерт на Софийската филхармония

125-годишнината на Българската телеграфна агенция (БТА) ще бъде отбелязана днес с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков.

В програмата са Панчо Владигеров с Рапсодия „Вардар“, Веселин Стоянов – Гротескна сюита „Бай Ганьо“, Петко Стайнов – „Ръченица“ из „Тракийски танци“, Марин Големинов – „Нестинарски танц“ из балета „Нестинарка“, Любомир Пипков – „Ръченица“ из операта „Момчил“, Александър Райчев – „Академична увертюра“. Концертът е от 19:00 ч. в зала „България“.

За годишнината на БТА са поканени представители на международни организации на новинарски агенции, в които агенцията членува. Сред гостите са президентът на Световния съвет на новинарските агенции и главен изпълнителен директор на британската „Прес асосиейшън медиа груп“ Клайв Маршал и ръководителят на Европейския нюзрум и главен изпълнителен директор на германската новинарска агенция ДПА Петер Кропш. Очаква се да присъстват Александру Йон Джибой – генерален секретар на Европейския алианс на новинарските агенции (ЕАНА), както и Елмир Хуремович – член на Борда на ЕАНА и изпълнителен директор на федералната новинарска агенция на Босна и Херцеговина ФЕНА.

Сред поканените са и президентът на Асоциацията на балканските новинарски агенции – Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ) и президент и генерален директор на гръцката АНА-МПА Емилиос Пердикарис, членът на Борда на АБНА-ЮЕ и собственик на Косова прес Скендер Красничи, както и Ивайло Петров, ръководител по комуникации и проучвания на международната организация МАЙНДС интернешънъл – глобална мрежа от водещи новинарски агенции от целия свят.

Чуждестранните гости ще имат среща в сградата на БТА с вицепрезидента Илияна Йотова.

Четете още

Избор на редактора