„Будвайзер“ си иска $47 млн. от ФИФА заради забраната на бирата в Катар

Бирената компания „Будвайзер“ ще поиска от ФИФА да й възстанови 47 милиона долара заради забраната да се продава бира на Световното първенство по футбол в Катар, съобщават британски медии. Забраната касае и продажбите на алкохол по време на мащабния форум.

Бирената компания, която произвежда марката „Будвайзер“, е основен спонсор на турнира от 1986 г. насам. Компанията е похарчила десетки милиони долари, за да получи ексклузивни права за продажба на собствените си продуктите на турнира.

Но тъй като сега компанията няма да генерира никакви печалби заради забраната, се стигна до шокиращия обрат. „Будвайзер“ ще поиска обезщетение от около 47 милиона долара от ФИФА, след като забраната беше въведена буквално в „последната минута“.

Компанията има договор с футболната централа до 2026 г.  „Будвайзер“ произвежда богат асортимент от бира, включително и безалкохолна.

Катар позволява консумация на алкохол само в хотелските ресторанти и баровете, които имат лиценз.

ФИФА от своя страна отхвърли твърдението, че забраната за консумация на алкохол на Световното първенство по футбол, създава дискомфорт и неудобство. Шокиращото решение на ФИФА и едновременно на Катар, да забранят продажбата на алкохол, смая феновете, които бяха настроени за дълъг месец забавление в страната от Персийския залив.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино омаловажи това деяние като каза: „Ако това е най-големият ни проблем, ще подпиша това споразумение“. Иронично Инфантино добави, че феновете „ще живеят“ и без бира.

„Будвайзер“ съобщи в Туитър, че бирата, която компанията няма да успее да продаде в Катар, ще отиде при победителя от първенството.

Четете още

Избор на редактора