България удвоява капацитета за втечнен газ през Гърция

Да се удвои капацитетът на България в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис.

Такава договорка е била постигната на среща при президента Румен Радев. На нея са участвали представители на ръководството на гръцките компании Gastrade и Copelouzos Group, както и служебният премиер Гълъб Донев и министърът на енергетиката Росен Христов.

Това означава, че страната ни ще има възможност да внася чрез интерконектора ICGB 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно и още толкова втечнен газ. Това количество покрива две трети от потреблението на синьо гориво в България.

„Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници“, каза след срещата енергийният министър.

Чрез държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ страната ни държи 20% дял в бъдещия терминал. Проектът е на стойност 382 млн. евро, като участието на българската страна е 16.6 млн. лв.

Държавата ни е ревизирала капацитет за следващите десет години и надеждите са, че този терминал ще помогне за реалната диверсификация и конкуренция при доставките на синьо гориво.

На срещата с ръководството на двете гръцки компании Радев е направил заявка страната ни да се включи в управлението на порт Александруполис.

“За нас е от изключителна важност терминалът (за LNG) да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможността за внос на втечнен газ за България през Гърция – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Както и възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис“, е заявил Радев на срещата.

До края на деня България очаква отговор от „Газпром“ дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ. Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

„Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената“, обясни пред журналисти служебният енергиен министър.

Четете още

Избор на редактора