Бюджет 2024 мина в комисия

С 13 гласа „за“, 6 „против“ и нито един въздържал се Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроект за Държавния бюджет на Република България за 2024г., номер 49-302-01-76 , внесен на 24 ноември.

Дискусията беше ползотворна, може би най-ползотворната през последните три години и беше за пътя, по който трябва да вървим в следващите години, каза в края на дебатите по бюджета председателят на комисията Йордан Цонев.

Основните проблеми, обект на дискусията бяха надценените приходи в бюджета, държавният дълг, дефицитът и тенденцията този дефицит да остане в следващите три години, капиталовата програма и приемането на страната в еврозоната, посочи Цонев.

Искам да ви кажа че съм защитавал тезата за нулев дефицит, но от няколко години не мисля така. Анализирайки това което се случва в ЕС и в еврозоната съм стигнал до други изводи. Моето мнение е да имаме дефицит и дълг, ако парите не отиват за текущи разходи. Можем да имаме балансиран бюджет с текущите приходи като намалим капиталовите разходи, препоръча Цонев. След 2010 година се придържахме към това и оставихме ГЕРБ да прави инфраструктура с европейски средства и бюджетни излишъци, добави той.

В Европа инфраструктурата е направена с дългове, а не със собствени средства. Там дълг се плаща с друг дълг и се плащат само лихвите. Повече от десет години покриваме всички критерии за еврозната, но не сме вътре – явно решението е политическо, посочи Йордан Цонев.

Искам да имаме дългове и с тях да строим инфраструктура, каза Цонев. Смятам, че посоката на бюджетиране от една-две години е правилна макроикономически. На бизнеса освен всичко друго, трябва да осигурим и добра инфраструктура и добра капиталова програма на общините. Капиталова програма за общините няма таван – да, тя е 1 млрд. лева, но ако другата капиталова програма не се изпълнява, тя може да нарасне и до 3 милиарда лева. На всеки три месеца може готовите проекти на общините да влизат в капиталовата програма, каза председателят на бюджетната комисия.

Приходите в бюджета са много напрегнати, но се нагледахме на бюджетиране, където приходите са подценени за да харчим в края на годината. Нека да е напрегнато на приходните администрации и ако не могат да се съберат приходите може някои разходи да се съкратят, каза Йордан Цонев.

Четете още

Избор на редактора