„Вагнер“ продължава да набира наемници за Украйна

Карта с черепи на кървав фон – така частната армия „Вагнер“ рекламира офисите си из Русия, където се набират наемници за фронта, пише Дебати.

„Вагнер“, принадлежаща доскоро на Евгений Пригожин, продължава да търси войници из цяла Русия, все едно нищо не се е случило, установи кореспондентката на БиБиСи за Източна Европа Сара Рейнсфорд.

„Звъняхме на „горещите линии“ на ЧВК „Вагнер“ в няколко руски града и навсякъде ни потвърдиха, че „набират сътрудници в редовен режим“, пише Рейнсфорд.

Самият Путин преди няколко дни призна, че наемната войска на Пригожин е била изцяло на издръжка на руската държава. С това диктаторът опроверга министъра на външните работи Сергей Лавров, който заяви официално, че „Вагнер“ е изцяло частна и няма нищо общо с Кремъл.

Договорите все още се подписват от ЧВК „Вагнер“, а не с Министерството на отбраната, установи БиБиСи. Заплатите за руските условия са все така доста високи: 240 000 рубли (около 2500 евро) на месец.

„Нищо не се е изменило“, отговаряли от пунктовете за прием на наемници – повечето из спортни клубове по бойни изкуства.

Това е удивително, като си спомним, че само преди няколко дни „вагнеровците“ настъпваха с танкове към Москва, коментира БиБиСи.

Отказът на ЧВК „Вагнер“ да подписва договори с Министерството на отбраната провокира метежа на Пригожин. Бойците му и досега се съпротивляват на своето разформироване. Съдейки по всичко, те все още се намират в пълно въоръжение в своите бази в Източна Украйна.

Изглежда обаче, че Кремъл твърдо е решил да вземе убийците от „Вагнер“ под крилото си и да го превърне в държавна фирма, съобщава американският Институт за изследване на войната (ISW).

ISW цитира в. Wall Street Journal, че руските власти вече поемат контрола над задграничната дейност на „Вагнер“.

Четете още

Избор на редактора