Валидолът изчезва заради войната в Украйна

Войната в Украйна превърна валидола в дефицитна стока. Причината е, че едно от най-търсените успокоителни у нас е предимно украински внос.

„Известно време нямаше никакъв валидол по складовете, но сега се появи една доставка, увеличена с 60 стотинки. Докато трае войната, не трябва да разчитаме на украински внос“, коментира Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Някои от аптеките предлагали на клиентите си да оставят телефон или имейли, за да ги уведомят за нова доставка. По думите на Вълев, успокоително е, че хапчето не е животоспасяващо и може да бъде заменено с друго.

„Истинска трагедия е обаче снабдяването с нискомолекулни хепарини, от които имат нужда бременните жени или хора с редки операции и травми. Това са антикоагуланти, които още в началото на пандемията бяха пренасочени за болните от ковид“, съобщи още Вълев. „Те се произвеждат предимно в Китай и Индия, така че когато полетите бяха спрени, не можеше да се доставяна дори суровината за тях. Европа искаше да се отърве от вредните производства, а сега стана така, че когато й потрябват лекарства, не може да си ги произведе“, допълни той. По неговите думи всички лекарства поскъпват в момента с размера на инфлацията.

Четете още

Избор на редактора