Василев: Ако се коалираме с ГЕРБ, на следващия вот „Възраждане” ще са първи

Ако ПП-ДБ се коалира с ГЕРБ, на следващите избори първа политическа сила ще е „Възраждане“. Това каза пред „Нова“ председателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев.

На въпрос ще се разцепи ли коалицията между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, Василев заяви, че това няма да стане.

„Разнобой няма. Ще има една обща парламентарна група. Всички са на това мнение”, обясни Василев.

„Със сигурност искахме да сме първи. Съвсем практично резултатът не е неочакван. Знаете, че миналото лято не направихме коалиция, тъй като е ясно, че механичният сбор на партии отблъсква избиратели и в двете формации. В началото на кампанията направихме проучване. Видя се, че заради събирането ни – около 10% от избирателите на ПП се отказват да гласуват за партията, а от ДБ се отказват около 20%. Ако правехме тактическа сметка, най-вероятно трябваше да се явим по отделно, но не беше това целта. България видя пети избори. Страната е в много тежка криза“, обясни Василев.

Има три пътя, по които можем да поемем. Единият път е към държава тип Русия, което „Възраждане“ проповядва. Другият свят е евроатлантическият. А третият път е пътят на латиноамериканската икономика. Докато страната не определи в коя посока всъщност искаме да тръгнем, всеки път ще бъде грешен“, каза още той.

„Хората, гласували за „Възраждане“ са тези, които не искат пътя на латиноамериканската икономика“, каза Василев и допълни, че ПП-ДБ остават на категорична позиция – „няма да подкрепят правителство на ГЕРБ под никаква форма.“

„Говори се все едно България е софра и трябва да си разделим баница, но не е така. След всеки компромис България свършва с национална катастрофа”, поясни съпредседателят на ПП.

Четете още

Избор на редактора