Асен Василев взе мандата за кабинет №100 в историята ни

Президентът изпълни конституционното си задължение и връчи първия мандат за съставяне на правителство на Асен Василев. Той бе излъчен за премиер от партията победител в последните избори на тежко и продължително заседание снощи. Така Василев има шанса да стане премиер на кабинет номер 100 в историята ни.

Премиерът в оставка Кирил Петков бе отхвърлен като кандидат от коалиционните партньори и ПП изненадващо склониха на компромис и предложиха Асен Василев.

На връчването на мандата на „Дондуков“ 2 присъства и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, който бе спряган за сериозен възможен кандидат.

„България всички знаем е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност“, каза Радев, държейки още папката в ръцете си. Той подчерта, че ако няма реформи в първите 100 дни на правителството на ПП по отношение на съдебната система, „то статуквото ще потърси реванш“.

„Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и европейска България“, заяви Радев и връчи мандата на Василев.

„За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. И той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на държавата, така, както и първия кабинет на „Продължаваме промяната“ го направи“, заяви Асен Василев, поемайки папката с мандата в ръцете си.

По-късно пред журналисти Василев заяви, че първо ще трябва да се намери политическа подкрепа за кабинета, а после ще говорим за неговия състав. „Държим 121 народни представители да застанат много ясно срещу крупните бизнес интереси“, каза кандидатът за премиер.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров не изключва сегашни министри да останат в кабинета. Утре започват преговорите. „БСП се връщат на масата на преговорите с ясната подкрепа за това правителство и с искане в програмата до края на годината да бъдат включени някои техни приоритети. Има добра база за намиране на съгласие“, категоричен е Гюров.

„Продължаваме промяната“ ще води отделно преговори с парламентарните групи – първо с БСП, после с „Демократична България“.

Четете още

Избор на редактора